Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź Leszka

Składniki:

  • filety śledziowe a’la matias 800 g
  • cebula biała 2 szt.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • olej
  • grubo zmielony pieprz kolorowy
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy jasny
  • musztarda


Sposób przyrządzenia:

Filety wymoczyć w wodzie, opłukać, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w półtalarki. Przygotować sos – szklanka oleju, łyżka musztardy, łyżeczka octu balsamicznego, łyżka jasnego sosu sojowego, 1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego – dobrze wymieszać. Układać warstwami w słoiku – cebulka, śledź, zalewać przygotowanym sosem (śledź powinien być całkowicie zakryty). Odstawić na dobę do lodówki. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs „Wspomnienie lata” przez Leszka K.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *