Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka z falbankami

Składniki:

  • 6 kurzych skrzydełek
  • 6 plastrów boczku wędzonego (ok.5 milimetrów grubości)
  • Przyprawa do „żeberek w miodzie”
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa


Sposób przyrządzenia:

Przyprawę do „żeberek w miodzie” rozrabiamy w niewielkiej ilości oliwy i dodajemy do niej rozgniecione ząbki czosnku. Od skrzydełek odcinamy końcówki, ( które lepiej przeznaczyć na zupę niż na grilla)
a następnie je myjemy i osuszamy. Osuszone skrzydełka smarujemy dokładnie przyprawa
do „żeberek w miodzie”. Nacinamy wzdłuż obie części skrzydełka (po 2 cm.) i przewlekamy poprzez te otwory plasterek boczku. Skrzydełka układamy na grillu i pieczemy obracając od czasu do czasu.
Piekąc się pachnące skrzydełka z boczkiem wędzonym bardzo intensywnie przyciągają
w okolice grilla głodnych gości – należy, więc pilnować, by nie znikły zanim się odpowiednio zarumienią. Ostrzegam też, że gospodarz zazwyczaj się na to danie już nie „załapuje”. Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *