Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka kurczaka z grilla w winie marynowane

Składniki:

  • 18 skrzydełek kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu chili

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone skrzydełka podzielić tnąc w stawach na 3 części. Cienkie końcówki przeznaczyć do innych potraw. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Elementy skrzydełek umieścić w grubej, plastikowej torbie, wlać marynatę, potrząsając dokładnie wymieszać. Tak przygotowane skrzydełka umieścić w lodówce na minimum 1 godzinę. Porcje mięsa odsączyć z marynaty. Piec przez około 15 minut na dobrze nagrzanym grillu co jakiś czas odwracając i smarując marynatą pozostałą z marynowania skrzydełek.
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *