Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka kurczaka w piekielnej glazurze

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek kurczaka
  • mąka
  • sól

Sos:

  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżka płatków papryki
  • 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżki pieprzu kajeńskiego
  • 10 dkg brązowego cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 szklanka keczupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
Umyte skrzydełka zalać wrzątkiem i gotować 10 mionu, odcedzić, osuszyć. Chłodne p[przyprawić solą i obtoczyć w mące. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C i piec skrzydełka przez 15 minut. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu wymieszać i zmiksować. Opieczone, gorące skrzydełka zanurzyć w sosie i odstawić aby obciekły i obeschły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *