Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sery Lazur

 

 

Powszechnie znane jako sery niebieskie z przerostem pleśni. Sery Lazur swą nazwę
niebieskie zawdzięczają delikatnym zielonkawoniebieskim żyłkom przerastającym
kremowy miąższ sera. Produkowane z mleka krowiego do którego podczas produkcji
dodaje się kultury pleśni – penicillium roqueforti. W trakcie dojrzewania ser jest
specjalnie nakłuwany, aby powietrze umożliwiło rozwój pleśni. Subtelny, złożony smak i aromat tych wyrobów powstaje podczas kilkutygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach. Sery te zawierają w skoncentrowanej postaci wszystkie wartościowe składniki mleka, a najważniejsze to: pełnowartościowe białko, łatwo strawny tłuszcz mleczny, składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, potas, sód) i witaminy. Łączą w sobie kremowy, maślany smak miąższu z aromatycznym posmakiem charakterystycznym dla
każdego rodzaju pleśni

Lazur Błękitny
To tradycyjny ser z przerostem błękitnej pleśni z delikatnym posmakiem pieczarki. Ma
kruchy, wilgotny miąższ i aromatyczny, nieco ostry smak sera typu „blue”. Smak i zapach zawdzięcza błękitnej pleśni, która rośnie w szczelinach i oczkach międzyziarnowych, tworząc wzór potłuczonej porcelany.

Lazur Perłowy
To łagodny ser o delikatnym smaku przypominającym grzyby i świeże mleko. Plastyczny miąższ przerośnięty jest białą, szlachetną pleśnią w postaci licznych kieszonek i żyłek. Świeży, kremowy smak stanowi wspaniałą alternatywę dla serów typu "blue".

Lazur Turkusowy
Wilgotny, kremowy ser o pikantnym zapachu i ostrym, orzeźwiającym smaku.
Rozpuszcza się w ustach pozostawiając aromatyczny posmak pleśni oraz delikatny smak gorzkiej czekolady

Lazur Błękitny Sałatkowy
Nieco ostry smak sera Lazur błękitny doskonale smakuje w zalewie olejowej z
przyprawami. Rozpuszcza się w ustach pozostawiając aromatyczny posmak sera i ziół. Stanowi doskonałą przekąskę między głównymi posiłkami.

Lazur Złocisty
To delikatny ser z przerostem i porostem niebieskiej, szlachetnej pleśni Penicillium
roqueforti. Rozwój pleśni wewnątrz i na powierzchni sera podczas długotrwałego
dojrzewania powoduje, że ser posiada wysoką wartość biologiczną i odżywczą oraz
niespotykany smak i aromat. Lazur złocisty wzbogacono o aktywne szczepy bakterii
probiotycznych LA-5® , które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka m.in. przywracają właściwą mikroflorę po kuracji antybiotykowej, regulują perystaltykę jelit w konsekwencji usprawniając przemianę materii.

Lazur Srebrzysty
Ser Lazur srebrzysty jest pokryty tą samą szlachetną pleśnią Penicillium rogueforti, którą zaszczepiono nie tylko wnętrze sera, ale także jego powierzchnię. Dzięki temu ser równomiernie dojrzewa i nabiera niespotykanego dotąd delikatnego smaku. Koneserów na pewno uraczy specyficzny smak jadalnej pleśniowej skórki sera.

Lazur Grzybowy
Serek pleśniowy o naturalnym smaku i zapachu sera Lazur błękitny. Dodatek grzybów,
czosnku i szczypiorku nadaje bardziej ostrego i pikantnego smaku.

Lazur Kremowy
To delikatny, kremowy serek z kawałkami sera Lazur. Swym smakiem przywołuje na
myśl pieczarki oraz białe wino.

Lazur Skalmierzycki
Oryginalna, oparta na wieloletniej tradycji receptura pozwoliła na stworzenie delikatnego sera o doskonałej równowadze smaków: słodkiej śmietanki, orzechów włoskich i błękitnej pleśni. Jego wnętrze ma charakterystyczny jasnożółty kolor i zwartą, elastyczna konsystencję. Charakter sera podkreśla jego jadalna skórka pokryta niebiesko-białą, szlachetną pleśnią. Warto ją spożywać, ponieważ stanowi ona istotny element składający
się na aromat i konsystencję sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *