Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik z kruszonką i mandarynkami

Składniki:

  • 1 kg białego sera (najlepiej specjalnego do serników)
  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 3 cukry waniliowe
  • 1 proszek do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • rum
  • puszka mandarynek
  • aromat pomarańczowy


Sposób przyrządzenia:
Rodzynki namoczyć w rumie. Przygotować kruszonkę z masła, mąki pszennej, 20 dag cukru, 1 cukru waniliowego, proszku do pieczenia i 1 jajka. Na spód tortownicy wyłożyć 3/4 kruszonki i docisnąć. Utrzeć pozostałe jajka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z twarogiem, mąką ziemniaczaną i aromatem pomarańczowym. Dodać rodzynki i mandarynki (oczywiście odcedzone;) Masę rozsmarować na przygotowanym spodzie, posypać resztą kruszonki. Piec przez półtorej godziny w temp. 175 stopni. Wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim sernik ok. 20 minut. Dosyć pracochłonne, ale naprawdę się opłaca. Polecam amatorom serników i nie tylko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *