Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik z bananami

sernik18eh.jpgSkładniki:
– ok. 1/2 kostki masła
– 15 dag biszkoptów
– 2 torebki galaretki cytrynowej (na 500 ml wody)
– 25 dag twarogu
– sok z 1 cytryny
– 4 łyżki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 500 ml śmietany kremówki
– 2 banany

Wykonanie:
Masło stopić na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Biszkopty umieścić w foliowej torbie i zgnieść wałkiem do ciasta. Wymieszać z masłem.
Wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy ok. 20 cm), wylepić i na ok. 30 min. do lodówki. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić na 10-15 minut, a drugą rozpuścić w normalnej ilości wody – wg przepisu na opakowaniu.
Twaróg utrzeć z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Powoli, nie przerywając mieszania dodawać przestudzoną galaretkę (tą rozpuszczoną w szklance wody). Wstawić do lodówki. Ubić na sztywno kremówkę, dodawać porcjami do tężejącej masy, ostrożnie przemieszać.
Powstałą masę twarogową rozsmarować na biszkoptach. Banany pokroić w plasterki i udekorować nimi sernik. Zalać drugą galaretką.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.

4 comments for “Sernik z bananami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *