Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik wiedeński klasyczny

Składniki:

  • 80 dag białego sera
  • 8 jajek
  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. skórki pomarańczowej
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy
     

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku oraz ser.
    Gdy składniki się połączą  dodać mąkę oraz bakalie a na sam koniec białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *