Składniki:
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 50 dag. białego sera
- 20 dag cukru
- 15 dag masła lub margaryny
- 6 jajek
- 30 dag. migdałów posiekanych
- 3 dag rodzynek
Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, połączyć z serem, dodać stopione i ostudzone masło, wsypać budyń, rodzynki, migdały oraz dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 min. w temp.180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową i udekorować kawalkami czekolady.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Wioletta
To jest niby wiedenski, do oryginalnego nie daje sie budyniow czy kisielow.
Kolor tez niewlasciwy, ten sernik musi byc bialy, co wynika ze skladu.
Czepiasz się szczegułów, może nie dodaje się do sernika wiedeñskiego budyniu czy też kisielu, nie jestem aż taką ekspertką jak Ty Anerite, ale ciasto jest dobre.
ta ilustracja obok to nie mój sernik, to fotka załączona od redakcji,mój sernik wygląda zupełnie inaczej.Pozdrawiam, Wioletta