Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik Wandy

Kolejna propozycja na znakomite ciasto. Będziesz zaskoczony jakie dobre. Tym razem przepis na sernik Walerii. Lista zakupów: twaróg, ciastka maślane, masło i serki homogenizowane. 
 

Składniki:

  • 300 g ciastek maślanych
  • 500 g twarogu
  • 120 g masła
  • 500 g serka  homogenizowanego
  • 6 jajek
  • 400 ml śmietany 22%
  • 1 laska wanilii
  • 250 g cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Ciastka maślane wrzucić do woreczka śniadaniowego i dokładnie stłuc tłuczkiem na piasek.
    Wówczas dodać do nich rozpuszczone (ostygnięte) masło.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałe ciasto wyłożyć na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
    Wstawić do lodówki na około 30 minut.
    W między czasie ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia.
    Dodać do niego serki homogenizowane i dokładnie wymieszać.
    Następnie nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze śmietanę, cukier i miąższ z laski wanilii. 
    Dokładnie wymieszać.
    Powstała masę wylać do formy z ciastkowym spodem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny. 
    Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.
     

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *