Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik na zimno Marzeny

Składniki:

  • 4 serki homogenizowane
  • 800 ml. jogurtu naturalnego
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • szklanka wiśni drelowanych
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka masła

    Przygotowanie:

    Tortownicę dużą smarujemy masłem. Do głębokiej miseczki wlewamy jogurt, serek homogenizowany i wsypujemy cukier puder. Całość mieszamy dokładnie mikserem. Żelatynę rozpuszczam w 0,5 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, jedna szklanka wody na jedną galaretkę, wylewamy na płaski talerz do stężenia. Gdy galaretka stężeję kroimy w grubą kostkę. Do zmiksowanej masy serowo jogurtowej wlewamy energicznie żelatynę, dokładnie miksując. Do tężejącej masy dodajemy pokrojoną galaretkę w grubą kostkę i drelowane wiśnie. Całość wlewamy do wysmarowanej tortownicy i zatapiamy okrągłe biszkopty. Na wierzch sernika wylewamy dwie tężejące galaretki wiśniowe. Dekorujemy ubitą śmietaną.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *