Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik Izaura

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. mleka
  • aromat waniliowy

Masa serowa:
Składniki:

  • ½ kg twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • bakalie
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szkl. słodkiej smietanki.

Polewa:
Składniki:

  • 3/4 szl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny(rama)

Sposób przyrządzenia:
Na małym gazie, do rozpuszczenia cukru. Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i mleko gotować do rozpuszczenia cukru. Po ostudzeniu dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Do reszty dodać mąkę, proszek, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po 1 łyżce ser i dalej ucierać. Wlać budyń rozprowadzony w śmietance (jeśli jest bez cukru, to dodać go tyle, ile zalecane jest na opakowaniu). Na końcu dodać pianę z białek, bakalie i delikatnie wymieszać. Foremkę natłuścić i posypać kaszą manną. Wlać ciasto, następnie delikatnie nałożyć ser. Piec w temp. 170 st.C 60 min. Udekorować polewą. Aby zrobić sernik, składniki na ciasto zmniejszyć o połowę, a na masę podwoić, piec jak wyżej.

1 comment for “Sernik Izaura

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *