Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Valençay A.O.C.

Pochodzenie: Centre
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: słodki z delikatnym posmakiem orzechów
Zawartość  tłuszczu: 45%
Pora roku: od wiosny do jesieni
Opis:
Valençay na początku miał kształt piramidki. Po powrocie z nieudanej kampanii w Egipcie, Napoleon odciął wierzchołek sera, aby nie przypominał mu piramidy egipskiej. Ser jest miękki, jędrny i wilgotny. Jego skórka z naturalną pleśnią jest pokryta solonymi węglowymi popiołami. Smak sera początkowo kwaskowy, z czasem staje się bardziej orzechowy. Po okresie dojrzewania trwającym 3 tygodnie powierzchnia sera pokrywa się naturalną pleśnią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *