Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Pont l’Évęque A.O.C

Pochodzenie: Normandia
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: lekko pikantny, z mocnym posmakiem ziół
Zawartość  tłuszczu: 45%
Pora roku: cały rok
Opis:
Ten ser z obmywaną skórką jest prawdopodobnie najstarszym wytwarzanym serem normandzkim. Wytwarza się go od XII w. Na przestrzeni wieków nosił różne nazwy. W średniowieczu nazywano go Angelon, w XIII wieku Augelot, a od XVII wieku nosi nazwę pont l’évêque. Po obmyciu skórka staje się wilgotna i nabiera koloru olchy. Miąższ ma kremowożółty kolor, delikatną, gładką konsystencję, zapada sie pod naciskiem palca nie wykazując elastyczności. W miarę dojrzewania skórka staje się lepka i czerwienieje, a w miąższu pojawiają się małe dziurki. Dalsze dojrzewanie powoduje, że po przecięciu miąższ błyszczy tłuszczem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *