Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Picodon de l’Ardčche A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: mocny, pikantny smak
Zawartość  tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: cały rok, wersja fermier od wiosny do jesieni
Opis:
Dolina dolnego Rodanu nadaje się idealnie do hodowli kóz ze względu na suchy klimat. Kozy odżywiają się nie tylko trawami, ale również pędami i liściami aromatycznych karłowatych drzew i krzewów, co znajduje później odzwierciedlenie w smaku gotowych serów. Nazwa sera pochodzi ze starożytnego języka i oznacza "pikantny". Jest to ser tradycyjny, farmerski i rzemieślniczy. Miąższ picodon jest suchy, a jego sucha, cienka skórka pokryta jest naturalną pleśnią. Skórka pachnie kamienną piwnicą. Najlepszym sposobem docenienia pełni jego smaku jest ssanie. Ser wygląda jak kamień i waży poniżej 100 g. Dojrzewanie sera trwa co najmniej 12 dni, chociaż zwykle pozwala się im dojrzewać 3-4 tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *