Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Mont d’Or Vacherin du Haut Doubs A.O.C.

Pochodzenie: Franche-Comté
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: ma kremowy, lekko słony smak z wyczuwalną nutką ziół
Zawartość  tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: produkowany od 15 sierpnia do 31 marca
Opis:
Ser owija się kawałkiem kory świerkowej, która ochrania go z zewnątrz, a zapach drewna przenika do środka. Miąższ jest pełny, kremowy, pachnie drewnem świerkowym. Świerkowa opaska pomaga utrzymać kształt sera, tak więc powinno się ją zdejmować dopiero przed podaniem sera do spożycia. Produkcja sera rozpoczyna się 15 sierpnia, gdy krowy powracają z górskich pastwisk. Ser jest dostępny jedynie od końca września do 31 marca. Można go rozsmarowywać na chlebie lub gotowanych ziemniakach. Przepisy AOC określają ściśle obszary produkcji sera oraz warunki ich dojrzewania, które powinno odbywać się w temperaturze 15 °C i trwa 3 tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *