Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Chabichou du Poitou A.O.C

Pochodzenie: Poitou Charentes
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: ma delikatny, słodkawy smak, odrobinę słony i kwaskowaty; można w nim wyczuć smak orzeszków ziemnych
Zawartość tłuszczu: 45%
Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni
Opis:
Według legendy ser ten był już znany w VIII wieku kiedy to Saraceni mieszkając nad Loarą specjalizowali się w produkcji serów kozich. Dzisiaj region Poitou-Charentes jest głównym ośrodkiem produkcji serów kozich we Francji. Chabochou to ser tradycyjny, farmerski i rzemieślniczy. Ma cienką skórkę z białą, żółtą lub niebieską pleśnią. Jest miękki, jednolity,a po zakończeniu dojrzewania staje się twardy i kruchy. Ser ten ma dość zbity kremowy miąższ. Ma kształt walca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *