Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Brie

Pochodzenie: Ile-de-France
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: kremowy smak z posmakiem grzybów i orzechów
Zawartość  tłuszczu: 50%
Pora roku: cały rok
Opis:
Metoda produkcji tego sera przypomina wytwarzanie sera Camembert. Z tego też powodu uznaje się brie za ojca Camembert, którego początki sięgają XVIII wieku. Ser ten jest wytwarzany w kształcie tortu o średnicy 20-30 cm, wysokości 3-4 cm i wadze 0,5 kg. Jego skórka jest cienka, pokryta delikatnym kożuszkiem białej pleśni. Brie zawiera 46% wody, 30% tłuszczu, 21% białka. Jego bladokremowy miąższ ma wyraźny posmak mleka i grzybów. Jego wyrazisty aromat nawiązuje do orzechów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *