Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Selery duszone w winie

Składniki:

  • 2 bulwy selera
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml bulionu
  • 100 ml madery
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól

    Sposób wykonania;
    Bulwy selera zalać osoloną wodą, gotować około 5 minut po czym je odcedzić i obrać.
    Następnie wydrążyć z selera kulki specjalną łyżeczką, które skropić sokiem z cytryny.
    Przełożyć kulki do rondelka, posypać je cukrem, skórką z cytryny oraz zalać bulionem i maderą.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
    Po tym czasie doprawić do smaku solą.
    Następnie masło utrzeć z dodatkiem mąki, po czym dodać je do selerów.
    Delikatnie mieszając całość podgrzać aż zacznie gęstnieć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *