Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sękacz dla wytrwałych

 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kg cukru
  • 40 jajek
  • 1 l kwaśnej śmietany
  • 2 kostki masła
  • 2 kostki margaryny
  • 4 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 aromaty do ciast
  • 2 cytryny

 

 

Sposób wykonania:

  1. Margarynę, masło, cukier oraz żółtka utrzeć na jednolitą masę po czym nie przerywając ucierania wsypywać stopniowo mąkę oraz dodać śmietanę.
    Na koniec dodać jeszcze sok z cytryny, cukier waniliowy oraz aromat.
    Całość dokładnie wymieszać i już na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywna piane, delikatnie połączyć.
    Na obracający się wałek wlewać powoli ciasto. Lanie ciasta może zająć nawet kilka godzin.
    Wówczas odstawić do zastygnięcia i zdjąć z wałka po kilku godzinach.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *