Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schabowy przekładaniec

Składniki:

    • 1 kg schabu środkowego bez kości
    • boczek wędzony w plastrach
    • 1/2 szklanki bulionu
    • 2 łyżki mąki
    • cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 5 łyżek białej tartej bułki
    • 2 łyżki dobrego masła
    • 1 jajko
    • natka pietruszki
    • listek laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 łyżki oleju
    • sól, pieprz

    Dodatki:

    • po 2 ziemniaki na osobę
    • 1 duży brokuł
    • 1 łyżka śmietany
    • 2 łyżki masła
    • kminek
    • ½ cebuli


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, wysuszyć, oprószyć solą, pieprzem i łyżką mąki. Olej rozgrzać w dużym rondlu, włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, dusić na małym ogniu do miękkości.
    Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kminku i połową cebuli. Brokuł ugotować tak aby był chrupki.
    Sporządzić farsz: cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, gdy przestygnie, dokładnie wymieszać ją z tartą bułką, posiekaną natką pietruszki, posiekanym drobno czosnek, jajkiem i masłem.
    Miękki schab wyjąć, porcjować w cienkie podwójne płaty, nie przecinając do końca. Miedzy dwa płaty mięsa nałożyć farsz i plaster boczku odpowiedniej wielkości. Ułożyć na brytfannie, opruszyć majerankiem, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 – 15 minut, polać powstałym sosem.
    Z ziemniaków odlać wodę, dodać śmietanę i masło, utłuc tłuczkiem do ziemniaków w ten sposób aby były puszyste. Brokuł podzielić na różyczki.
    Mięso podzielić na odpowiednio duże porcje (kazda z farszem i plastrem boczku), ułożyć na talerzy razem z puree ziemniaczanym i różyczkami brokuł na które kładziemy odrobinę masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *