Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab ze śliwkami Aliny

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • 100 g śliwek
  • sól
  • pieprz
  • ½ l wywaru mięsnego
  • 1 cebula
  • 150 g śliwek suszonych
  • czerwone wino
  • 2 łyżki mąki

    Sposób wykonania:
    Mięso nakłuć z obydwu stron i włożyć w nie śliwki popychając aby weszły jak najdalej.
    Następnie oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanny.
    Całość zalać wywarem dodać jeszcze resztę śliwek oraz pokrojoną cebulę.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
    W trakcie polewać wytworzonym sosem.
    Miękkie mięso wyjąć razem ze śliwkami i cebulą a do sosu dodać mąkę wymieszaną z wodą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Doprowadzić do wrzenia i włożyć śliwki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *