Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z bakaliami w czerwonym winie

Składniki:

  • 11/2 kg schabu
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka czerwonego wina
  • ½ litra bulionu
  • 8 dkg rodzynek
  • 6 dkg migdałów
  • 6 dkg mielonych migdałów
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cynamonu
  •  

Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać bulion i wino, dodać rodzynki i dwie szczypty cynamonu. Przykryć  i dusić na małym ogniu około godziny. Migdały wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody, odcedzić, przelać zimną wodą i zdjąć skórki, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Mięso wyjąć. Mielone migdały wsypać do sosu z duszenia, gotować 5 minut. Schab pokroić w plastry, polać sosem migdałowym i posypać prażonymi orzechami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *