Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab w ziołach i boczku

Składniki:


• 1,5 kg schabu środkowego z kością
• łyżka rozmarynu
• 1/2 łyżki tymianku
• 3 listki szałwi
• łyżka oregano
• pęczek natki pietruszki
• 2 – 3 ząbki czosnku
• 25 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach
• szklanka bulionu
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Schab oddzielić od kości, kość zachować. Mięso opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Natkę oraz szałwię umyć, posiekać. Igły rozmarynu zgnieść w moździerzu. Zioła, natkę i czosnek wymieszać ze szczyptą soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Tą mieszanką natrzeć mięso, ułożyć na kości. Wierzch i boki przykryć plastrami boczku. Całość mocno obwiązać bawełnianą nicią i włożyć do brytfanny.
Mięso podlać 1/2 szklanki bulionu. Piec 10 minut w temperaturze 220ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze około godziny, skrapiając pozostałym bulionem i powstałym sosem.
Gotową pieczeń pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Przełożyć na półmisek, usunąć nici, mięso pokroić na plastry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *