Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab w migdałowym sosie z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 paczuszka zmielonych migdałów
  • 20 dkg topionego sera Gouda
  • 10 dkg masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 cebule średniej wielkości
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby namoczyć w małej ilości gorącej wody. Mięso umyć, osaczyć na papierowym ręczniku, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, obtoczyć w mące i zrumienić na oleju na  złocisty kolor z każdej strony. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i poddusić na maśle. Do garnka wkładamy kotlety, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy grzyby i wlewamy szklankę wywaru z grzybów. Dusimy około 25 minut. Topiony serek rozcieramy ze śmietana i mieszamy z migdałami, wlewamy do mięsa, lekko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na małym ogniu. Podajemy gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *