Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab na zimno

Składniki:

  • 2 kg schabu  z kością
  • ½ szklanki oleju
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 4 gałązki pietruszki
  • 16 ziaren pieprzu
  • sól

Sposób wykonania:
Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać. Przyprawy zawinąć w gazę i związać. W wysokim garnku zagotować 3 litry wody, włożyć  przyprawy, sól, cebulę. Mięso obsmażyć na oleju, a następnie włożyć  do wrzątku z przyprawami i gotować  na małym ogniu 50 minut. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, osuszyć i ponownie zrumienić na oleju. Przełożyć  na półmisek do wystygnięcia. Podawać w plastrach, z dodatkiem sosu z żurawin, keczupem, ze śliwkami w occie, piklami, korniszonami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *