Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sashimi z łososia

Skład:

  • filet z łososia ( środkowa część tuszki)
  • oliwa z orzeszków ziemnych
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • sok z limonki (cytryny)
  • szczypiorek
  • czosnek
  • papryka chili

Sposób przyrządzenia:
Filet z łososia bez skóry i bardzo dokładnie wyczyszczony z ości kroimy w cienkie plastry w poprzek mięśni, układamy ozdobnie na półmisku. Obrany czosnek i papryczkę chili, szczypior dokładnie siekamy!. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z orzeszków ziemnych, 2 łyżeczki oleju sezamowego i łyżeczkę sosu sojowego. Łososia posypujemy czosnkiem, papryczką i szczypiorem, skrapiamy sokiem z limonki. Sos podgrzewamy do maksymalnej temperatury ( moment dymienia) i wrzącą mieszaniną polewamy plastry łososia.

( Rex Hunt)

3 comments for “Sashimi z łososia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *