Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz zapiekany z kurkami

 

Składniki:

 

  • 80 dag sandacza
  • 20 dag kurek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • ½ szkl śmietany
  • 5 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Sandacza podzielić na filety a póżiej na dzwonka, które oprószyć solą i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Skropić je roztopionym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut.
W miedzy czasie na reszcie masła zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać pokrojone grzyby i razem dusić do miękkości.
Wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie na upieczonej rybie rozłożyć warstwę kurek z cebulą i całość polać śmietaną oraz posypać startym serem.
Wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut, aż się sie roztopi i zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *