Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz duszony z porami z orzechami

Składniki:

  • 80 dag sandacza
  • 2 pory
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • ½ cytryny
  • garść orzeszków pistacjowych
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii

Sposób wykonania:
Sandacza pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Następnie pokroić pory i przesmażyć je na rozgrzanym maśle.
Wówczas wlać bulion i trzymać na małym ogniu, aż sos wyparuje.
Doprawić do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodać jeszcze orzeszki pistacjowe.
Sandacza smażyć na rozgrzanej oliwie.
Po obróceniu na druga stronę przykryć rybę porami i dusić jeszcze razem przez chwilę.
Przed podaniem udekorować bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *