Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Salsa.

Przepis na salsę w odrobinę większych ilościach, przepis bez tłuszczu!

Składniki:


• ½ kg pomidorów
• 3 papryki różnokolorowe
• 3 średnie cebule
• średnia główka czosnku
• 3-5 papryczek chilli (lub 2 łyżeczki proszku, lub 3 łyżeczki „Sambal Olek”)
• sok z 2 cytryn lub lepiej 3 limonek
• utarta skórka z 1 cytryny lub 2 linonek
• kopiata łyżka posiekanej natki pietruszki
• kopiata łyżka posiekanej natki kolendry (jeśli nie ma nic się nie stanie ale jeśli jest to super)
• łyżeczka oregano
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• łyżeczka pieprzu
• ¾ łyżeczki soli
• łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
• 3 łyżeczki octu
• ½ szklanki wody

Wykonanie:
Obieramy cebule, paprykę, chilli i czosnek, wszystko drobno siekamy. Do garnka wlewały ½ szklanki wody, dodajemy cukier i sól, wszystko gotujemy powoli na wolnym ogniu, dodajemy wg kolejności w 5 minutowych odstępach czasu: cebulę, paprykę, chilli (jeśli świeże), czosnek.
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodajemy skórkę z cytryny lub limonki.
Pomidory obieramy ze skórki, drobno siekamy, wrzucamy do garnka, gotujemy przez 5 minut, dodajmy koncentrat pomidorowy, zioła i przeprawy. Gotujemy przez dalsze 20 minut.
próbujemy i ewentualnie przyprawiamy do smaku.
W kilku łyżkach wody mieszamy skrobie i zagęszczamy salsę, gotujemy przez 5 minut, Wyłączamy ogień i pozwalamy aby sos wystygł, dodajemy sok z cytryny (lub limonki) i ocet, dokładnie mieszamy. Salsa gotowa – jeśli nie zamierzamy wszystkiego użyć można cześć przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

4 comments for “Salsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *