Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ziemniaczana z kiełkami soi

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 15 dag kiełków soi
  • 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 50 ml białego wytrawnego wina

    Sos:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:   
    Musztardę wymieszać  z octem winnym po czym doprawić do smaku solą.
    Wymieszać trzepaczką po czym stopniowo dodać jeszcze oliwę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie ziemniaki ugotować w osolonej wozie po czym je odcedzić i pokroić w kostkę a następnie zalać winem.
    Dodać posiekaną dymkę oraz pokrojony boczek.
    Zalać całość sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz żółtkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *