Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ze świeżych małży.

Skład:

  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1 gałązka selera naciowego (pokrojonego w paski )
  • 2 szalotki
  • 300ml bulionu rybnego
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 1kg świeżych małż, wymytych
  • 150ml bitej śmietany
  • 1/2 łyżki ostrej musztardy
  • 100ml jogurtu
  • sól, pieprz
  • 8 kawałków bagietki
  • zielona sałata
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Sposób przyrządzenia:
Zagotować wino z przyprawami, selerem, szalotka i bulionem. Wsypać małże. Gotować na dużym ogniu, pod przykrywka aż wszystkie muszle sie otworzą (wstrząsnąć garnkiem parę razy) Odcedzić małże, wywar przecedzić. Wyciągnąć małże ze skorup, pozostawić do ostygnięcia. Wywar gotować, aż zgęstnieje.
Dodać śmietanę i musztardę, gotować aż uzyska się gesty sos. Sos wystudzić i dodać jogurt, sól i pieprz do smaku. Dodać malze.
Sposób podawania:
Bagietkę zrumienić w piekarniku albo w tostownicy. Położyć zielona sałatę, na to sałatkę z małżami i posypać szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *