Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ze śledzi i fasolki

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 szkl. drobnej fasoli
  • 1 szkl. mleka
  • jabłko
  • 10 dag kapusty kwaszonej
  • cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania;
    Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
    Śledzie zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin.
    Następnego dnia ugotować fasolę w tej samej wodzie w której się męczyła po czym ją odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach a cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Namoczone śledzie odsączyć i posiekać.
    Wszystkie pokrojone składniki wymieszać razem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z  cytryny.
    Na koniec wymieszać musztardę z olejem i polać sałatkę, delikatnie przemieszać.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *