Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z tuńczyka z soczewicą

Składniki:

  • ¼ zielonej soczewicy
  • puszka tuńczyka
  • czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ziarnistej musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kolendra
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Soczewicę ugotować  w osolonym wrzątku po czym ją odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie pomidory pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać a tuńczyka odłączyć i rozdrobnić widelcem.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając ostygniętą soczewicę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie musztardę wymieszać z oliwa z oliwek, kolendra oraz kminkiem.
Powstałym sosem skropić sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *