Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z tuńczyka z rusztu i mandarynek

Składniki:

  • ¼ szkl. oliwy z oliwek
  • 1 kg steków z tuńczyka
  • 20 mandarynek
  • 2 owoce granatu
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki kaparów
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Tuńczyka skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem po czym upiec na rozgrzanym ruszcie.
    W między czasie z 5 mandarynek zetrzeć skórkę a pozostałe obrać i podzielić na cząstki.
    Następnie natkę posiekać a z granatów usunąć pestki.
    Upieczonego tuńczyka ułożyć na talerzykach, skropić je oliwą, oprószyć pieprzem oraz skórką z mandarynek po czym posypać pestkami granatku, pietruszką a na koniec kaparami.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Roxana

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *