Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z tofu, grochu i kapusty

Składniki:

  • 5 bloków tofu
  • 2 łyżki wody
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¼ szkl wytrawnego sherry
  • ¼ szkl sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta uprażonych nasion anyżu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 marchewka
  • 125 g grochu strączkowego
  • 1 szkl posiekanej kapusty
  • 5 pieczarek
  • 4 szalotki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki oleju sojowego
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Do miseczki wlać 2 łyżki wody, sherry, sos sojowy oraz olej sezamowy i roślinny.
Dodać pieprz, cukier, posiekany czosnek oraz nasiona anyżu.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstałą marynatą polać tofu i odstawić na 3 godziny.
W między czasie marchewkę pokroić w paseczki, groch drobno posiekać, kapustę poszatkować.
Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w piórka.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Następnie olej sezamowy wymieszać  z sosem  sojowym o sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz cukrem [po czym powstały dressingiem polać sałatkę.
Na sam  koniec tofu odsączyć z marynaty i posypać nim sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *