Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z ryżu i papryki

Składniki:

  • 2 czerwone, słodkie papryki
  • 15 dkg ryżu
  • 20 dkg zielonego groszku konserwowanego
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę opiec w piekarniku, na kilka minut włożyć do torby foliowej,  oczyścić, obrać ze skóry,  usunąć nasiona, pokroić w paski. Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, schłodzić. Tak przygotowany ryż wymieszać z obsączonym z zalewy groszkiem, paskami papryki, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Sałatkę odstawić na kilkanaście minut i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *