Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z pieczonej papryki

Składniki:

  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • greckie oliwki

Sposób wykonania:
Paprykę wstawić do piekarnika i piec aż skórka stanie się czarna, wówczas wyjąć ją z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia,
Następnie obrać ją ze skorki i pokroić na paseczki usuwając gniazda nasienne.
Natomiast uprażony na suchej patelni kminek wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnkiem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Powstałym dressingiem polać sałatkę.
Udekorować oliwkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *