Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z ogórków i pomidorów konserwowana

Składniki:

    • 1 kg ogórków
    • 1 kg pomidorów
    • ½ kg cebuli
    • 1 szklanka oleju
    • ½ szklanki octu
    • 1 łyżka soli
    • 1/3 szklanki cukru
    • koper


    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, pokroić w plastry, Ogórki umyć również pokroić w plastry. Cebulę i ogórki zalać olejem i octem, dodać sól, wymieszać, odstawić na 2 godziny. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry i wraz z cukrem dodać do ogórków z cebulą.  Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować powoli przez 10 – 15 minut. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do sterylnych słoi na dnie których ułożono koper  i szczelnie zamknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *