Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z marynowanych buraków ze śliwkami

Składniki:

  • ½ kg gotowanych buraków
  • ¾ szkl czerwonego wytrawnego wina
  • ½ zkl czerwonego octu winnego
  • 1 czerwona cebula
  • garść suszonych śliwek
  • 3 goździki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 lisek laurowy
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Buraki obrać i pokroić na plasterki, które ułożyć w słoiku.
Następnie do rondelka wlać wino.
Dodać do niego ocet winny, goździki, listek laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną cebulę.
Całość doprowadzić do wrzenia i zalewą zalać buraki.
Dodać jeszcze śliwki przekrojone na połówki.
Słoiki szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie odsączyć buraki, cebulę oraz śliwki.
Z zalewy wyjąć przyprawy i dodać do niego chrzan oraz oliwę z oliwek.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, solą oraz cukrem.
Przed podaniem polać sosem sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *