Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z makrelą i rzodkiewką

Składniki:

  • ¾ szkl. pokrojonej w kostkę wędzonej makreli
  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • ½ szkl. pokrojonej w paski papryki czerwonej
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Sos:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do soku z cytryny dodać 2 łyżki zimnej przegotowanej wody po czym energiczne mieszając połączyć z olejem.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki, jajka grubo posiekać, rzodkiewkę pokroić w plasterki a ziemniaki pokroić w plastry.
    Sałatę ułożyć na dni miski, na niej ułożyć plastry ziemniaków, które oprószyć solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
    Na zmienikach rozłożyć rzodkiewki, potem makrele, paprykę oraz ponownie posiekany szczypiorek.
    Ponownie rozkładamy resztę sałaty, posypujemy ją jajkami, solą, pieprzem i szczypiorkiem.
    Zalać sałatkę wcześniej zrobionym sosem i wstawić do lodowki pod przykryciem na 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *