Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z makaronu, krewetek i pieczarek

Składniki:

  • 25 dag ugotowanego drobnego makaronu
  • 2 puszki krewetek
  • 30 dag pieczarek
  • 2 brokuły
  • 15 dag groszku z puszki
  • 15 dag selera korzeniowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • cukier
  • sól

    Sos:

  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 skórka starta z cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać, dodając odsączoną zalewę z krewetek.
    Doprawić do smaku solą ora pieprzem.
    Następnie brokuły podzielone na różyczki zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 7 minut.
    W między czasie seler pokroić w słupki i przelać go wrząca wodą, pieczarki pokroić w plasterki, które skropić sokiem z cytryny, groszek odcedzić i paprykę pokroić w paski.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze krewetki.
    Polać całość sosem i schłodzić w lodowce.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *