Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z makaronem i kiełbasą

Składniki:

• 25 dag makarony
• 25 dag kiełbasy (grubej nie suszonej)
• 8 korniszonów
• 20 dag mrożonego groszku
• 8 pomidorków koktajlowych
• natka pietruszki
• 2 jajka

sos:
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru
• 1/2 szklanki majonezu
• 2 łyżki octu winnego
• sól
• pieprz

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować w osolonej wodzie "al dente", odcedzić i przelać zimną wodą. Groszek przełożyć do garnka i zalać niewielką i ilością wody, dusić około 7 minut. Odstawić z gazu i odczekać 20 minut przed osączaniem. Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w sporą kostkę, ogórki pokroić w małą kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki wzdłuż. 2 łyżki wody z groszku wymieszać z octem. Natkę posiekać , pomidorki pokroić na pół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać oprócz jajek i 4 pomidorków przekrojonych na pół. Sałatkę wstawić do lodówki na 30 minut. Potem przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest za sucha można dolać trochę wody z groszku). Majonez wymieszać z jogurtem i wodą z octem, przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę udekorować jajkami i pomidorkami. Sosem polewać bezpośrednio na talerzach.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *