Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z łososia z grubą kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 10 dkg łososia wędzonego
  • ½ słoiczka oliwek zielonych
  • ½ słoiczka oliwek czarnych
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 1 długi ogórek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 mały pęczek koperku
  • 4-5 listków sałaty
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie, na małym ogniu około 30 minut. Łososia drobno posiekać, ogórki, pomidorki pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Ugotowaną kaszę przełożyć do szklanej misy wymieszać z warzywami i oliwkami, doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na półmisek uprzednio wyłożony listkami sałaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *