Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z krewetkami

Składniki:

  • 4 odwłoki średnich krewetek
  • ½ avocado
  • sok cytrynowy
  • cukinia marynowana
  • 1 jajko
  • 1 łyżka groszku konserwowanego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, biały pieprz


Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozmrozić jeśli są mrożone. Wypłukać, obsuszyć, jeśli są surowe ugotować w wodzie z solą (2minuty) Dojrzałe lecz nie miękkie avocado przekroić na dwie części, wyjąć pestkę i za pomocą łyżki delikatnie oddzielić miąższ od skóry, pokroić wzdłuż na plastry, skropić sokiem z cytryny aby nie czerniało. Groszek konserwowy wypłukać, odsączyć. Marynowaną cukinię pokroić w grubą kostkę. Jajko ugotować na pół miękko (3 minuty), obrać, podzielić na połowę. Majonez bardzo dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na talerzu skomponować wszystkie składniki, lekko posolić i popieprzyć, polać majonezem.

Uwaga: ilość podanych składników wystarcza na 1 porcję


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *