Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 duża cykoria
  • pół pora
  • 1 nieduży ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • 15 dkg żółtego sera Gouda
  • natka pietruszki

    Sos:

  • 5 łyżek oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanych listków bazylii
  • sól, cukier, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa dokładnie umyć. Z cykorii usunąć gorzki głąb. Kapustę, cykorię, por drobno poszatkować, skropić cytryną. Ogórek obrać, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa połączyć i posypać żółtym startym serem. Zmiażdżone ząbki czosnku zalać olejem, dodać bazylię, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *