Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z fasolki szparagowej z kozim serem

Składniki:
• 500 g młodej zielonej fasolki szparagowej
• łyżka soku z cytryny
• łyżeczka startej skórki z cytryny
• sól
• łyżka masła
• ząbek czosnku
• łyżeczka cukru
• 100 g koziego sera
• 1 cebula
• 2 łyżki posiekanych listków bazylii

Sos:
• 2 łyżki oleju
• łyżka soku z cytryny
• łyżeczka miodu
• łyżeczka majonezu
• łyżka wywaru z fasoli
• sól
• pieprz
• 2-3 małe czereśniowe pomidorki
• 1 jajko ugotowane na twardo
• 2-3 listki bazylii

Sposób wykonania:
Fasolce odciąć końcówki, pokroić ją na mniejsze kawałki i wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem masła, czosnku, cukru oraz soku z cytryny.
W między czasie składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą i schłodzić w lodówce.
Ugotowaną fasolkę odcedzić i wymieszać z bazylią, dodać ser pokrojony w kostkę oraz posiekaną cebulę.
Całość wymieszać i polać sosem, lekko schłodzić.
Przed podaniem posypać posiekanym jajkiem i udekorować małymi pomidorkami oraz listkami bazylii.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *