Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z fasolą i pieczonym camembertem

Skład:

  • 1 puszka zielonej fasoli szparagowej – 500g (może być mrożona)
  • 1 puszka białej fasoli „jaś” 
  • 250g ½ pomarańczy 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki octu winnego (ja daje aceto balsamico)
  • 1 łyżka miodu
  • Pieprz,
  • 1 peczek estragonu
  • 1 camembert
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 40 g czipsow ziemniaczanych

Sposób wykonania:

Pomarańczę wyszorować następnie sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z pomarańczy wycisnąć sok. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Skórkę pomarańczową, sok i czosnek, olej, ocet i i miód dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę i „jasia” dobrze osączyć na sicie, dodać sos i wymieszać. Dodać posiekany estragon i odstawić na 30 minut. Camembert pokroić na ósemki, każdą panierować najpierw w mące, jajku i w pokruszonych czipsach. Krótko smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku i dodać do sałaty. Podawać natychmiast. Pycha!

1 comment for “Sałatka z fasolą i pieczonym camembertem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *