Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z czerwonej kapusty, śliwek i moreli

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 15 suszonych śliwek bez pestek
  • 10 suszonych moreli
  • 20 dag rodzynków
  • 5 łyżek octu winnego
  • 15 orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz 
  • cukier
     
    Sposób wykonania:
    Kapustę poszatkować po czym skropić ją 2 łyżkami octu i oprószyć solą, odstawić na 30 minut.
    W między czasie owoce włożyć do oddzielnych miseczek i zalać je 1/3 szkl. wrzątku wymieszaną z łyżka octu, odstawić na 1 5minut.
    Następnie miód wymieszać z olejem i doprawić do smaku pieprzem oraz cukrem.
    Orzechy przesmażyć na suchej patelni i dodać je do odcedzonych owoców, które przełożyć do kapusty.
    Całość delikatnie przemieszać i polać miodowym sosem
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *