Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z czerwonej fasoli z szalotkami i czosnkiem.

Składniki:

  • 25 dag czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia gotować do miękkości około 1 godziny.  Pod koniec gotowania osolić do smaku i dodać łyżkę oliwy z oliwek.
Miękką fasole odcedzić i dodać do niej posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz posypać majerankiem.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie czosnek posiekać po czym dodać do niego ketchup, dwie łyżki oliwy, ocet winny.
Dokładnie wymieszać i doprawić  do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Powstałym sosem polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *